Aktualności Strona główna Aktualności Karaibski smak od Stocka Karaibski smak od Stocka 29/11/2011 Gorąca Kuba, Brazylia a może Wyspy Karaibskie? W zimowe dni chętnie wracamy myślami do takich ciepłych zakątków. Ich kolorytu, i przede wszystkim smaków. Nowy produkt Stock Polska – Stock Carribean Rum pomoże przenieść się w te rajskie zakątki. Rum to alkohol znany od stuleci w basenie Morza Karaibskiego, wytwarzany wyłącznie z trzciny cukrowej w procesie destylacji i fermentacji. I dla takich napojów alkoholowych nazwa rum została zastrzeżona. Jak podają źródła, pierwsza destylacja rumu miała miejsce na karaibskich plantacjach trzciny cukrowej w XVII wieku. Dokumenty pochodzące z 1651 roku znalezione na Barbadosie podają, że "głównym środkiem odurzającym, produkowanym na wyspie jest Rumbullion, alias Kill-Divil, który jest wytwarzany z destylatu trzciny cukrowej - jest to ostry, diabelski trunek". Poza granice Karaibów wywieźli go angielscy korsarze, z których wielu zostało piratami. Ich sentyment do tego trunku został szeroko rozpowszechniony w literaturze, choćby w najsłynniejszej powieści R.L. Stevensona – „Wyspa Skarbów”. Najsłynniejsze i najcenniejsze rumy pochodzą z Jamajki (Wyspy Karaibskie). Tam też wytwarzany jest Stock Caribbean Rum, który jestuzupełnieniem oferty Stock Polska i wejściem producenta do ostatniej ważnej kategorii alkoholowej. Stock Rum swój ciemny, bursztynowy kolor zawdzięcza leżakowaniu w drewnianych beczkach (z osmalonego białego dębu). Mocny smak i aromat to efekt karaibskiego mikroklimatu, w którym rośnie trzcina cukrowa, z której powstaje. Dobrze wyczuwalne, słodkie cukrowe nuty doskonale sprawdzają się nie tylko w drinkach. „Gładki” smak rumu Stock Carribean zadowala podniebienia koneserów pity także bez dodatków. Przeczytaj inne artykuły